Diferente incinte centru

Cinema , Filme , Recievere multi-chanel
Post Reply
puf
Posts: 463
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Diferente incinte centru

Post by puf »

Facand mai multe teste am constatat ceva ciudat.
Acum nu stiu daca este ceva specific sau general, de asta am scris aici poate a mai intalnit cineva acest fenomen.
Am comparat incinta centrala cu incintele normale frontale din aceeasi serie si cu toate ca difuzoarele arata identic, nu suna la fel.
Timbrul si caracterul este oarecum respectat dar centralul are un sunet mai compresat, mai putin transparent, cu dinamica mai slaba si altfel de dispersie.Nu este o diferenta grava, este ceva subtil dar exista.
Testele le-am desfasurat chiar si mono prin comutarea consecutiva intre incinta frontala si incinta centrala, asa se sesizeaza imediat diferentele.

Initial am crezut ca este doar o impresie dar cand faceam testul cu pink noise pe canale se sesiza o diferenta tonala discreta intre centru si front, dar treaba persista si la auditii muzicale.
Din curiozitate am desfacut difuzoarele sa vad componentele din filtru si surpriza difuzoarele nu sunt identice centru/front, cele din centru sunt ecranate magnetic iar cele frontale, nu.
Este posbil ca aceasta ecranare magnetica sa limiteze cumva performanta pura a difuzoarelor?
Am repetat testul si la alt sistem home-cinema cu o serie de incinte mai vechi dar cu aceeasi treaba de ecranaj magnetic pentru centru si am ajuns la aceleasi concluzii.

A intalnit cineva aceasta asociere sau este vorba doar de configuratia fizica a dispunerii difuzoarelor si de marimea a incintei, treaba care determina diferenta sonica?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15335
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Diferente incinte centru

Post by momolo »

Cred ca nu se poate generaliza. Problema asta ai constatat-o la boxele tale. Nu ai spus ce sunt (banuiesc Magnat). Insa la alte branduri se aud tonal de aceeasi mama atat centrul cat si fronturile. Exemple care imi vin in minte, B&W, Triangle, Epos, JmLab, etc,etc.

Oricum, depinde ENORM de amplificarea surround. Noile receivere destepte, ca sa nu vorbim de decodoare separate ca alea sunt rachete cosmice, sunt atat de destepte ca nu le pasa atunci cand ai un morman de boxe diferite din toate punctele de vedere, tot bine se aude. Ma refer in special la alea care-si fac egalizarea singure cu microfon.

Ecranul magnetic nu influenteaza calitatea sunetului si nici a difuzorului doar intr-un singur mod, costa cativa dolarei, asa ca din bugetul total (de doi bani) se mai scade si pentru ecran, rezultand boxe si mai compromise calitativ. Dupa cum sti, ca sa le produci (in China) costa de 5 ori mai putin ca pretul final end user si totul se calculeaza cu maxima zgarcenie pana la ultimul surubel.

Apoi mai intervine raportul de difuzoare. Daca fronturile au un mid-woofer si un tweeter iar centrul are 2 midwoofer si un tweeter, vrei nu vrei, nu pot suna chiar la fel. Insa totul este ca timbral sa fie din aceeasi familie. Se pot accepta tolerante enorme, mai ales la surround.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

puf
Posts: 463
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Diferente incinte centru

Post by puf »

Initial am fost provocat de un sistem cu incinte Mission seria M dar acolo centru arata complet altfel fata de restul incintelor si nu am luat sistemul asta in considerare.
La fel si la Canton in seria Karat centrul este pe 3 cai si nici o alta incinta nu se poate compara la configuratie sau difuzoare asa ca nu am luat in considerare diferentele clare.

Intradevar la Magnat pe seria entry Monitor am facut testele dar nu acasa.
Aici am gasit aparent aceleasi difuzoare la centru si front cu aceeasi configuratie 2 cai, cutii inchise, cu diferenta ca centru foloseste 2 difuzoare de bas si binenteles sunt ecranate magnetic.
As fi trecut usor peste diferentele subtile fiind o serie ieftina fara mari pretentii dar m-a contrariat ca acest centru suna mai prost decat restul satelitilor in conditiile in care dispunea de o configuratie superioara.
Avand cutia mai mare si configuratie D'Apollito ma asteptam ca centru sa devanseze usor sateliti.

Repet, timbral diferentele sunt nesemnificative dar sunetul este mai comprimat, mai putin transparent si basul mai putin articulat.Singurul aspect unde este superior este puterea suportata avand presiunea sonora superioara si oarecum extensia la bas.
Acum stau in dubiu daca diferentele(negative) sunt date de implementarea in cutie sau datorita ecranajului magnetic.La seriile din gama superioara toate incintele sunt ecranate magnetic si nu am cum sa verific cum suna fara ecran si aici fiind toate la fel diferentele sunt chiar nesemnificative.
Ecranajul magnetic consta in un magnet inelar lipit in spatele magnetului difuzorului in unele cazuri fiind si o cutie de tabla care acopera intregul ansamblu magnetic.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15335
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Diferente incinte centru

Post by momolo »

Din cate stiu eu, ecranajul magnetic nu contribuie la calitatea sunetului unui difuzor, e doar un ecranaj magnetic.

La nivelul asta de incinte acustice compromisul este la el acasa. Se calculeaza pana la ultimul surub cu ochii numai pe costuri. Probabil punand un difuzor in plus pe incinta care are pretul lui, au trebuit sa economiseasca in alta parte.

Iti dau exemplu de incinte acustice unde compromisul asta e mult mai putin evident (adica centrul seamana bine cu boxele front) - B&W si Paradigm de la seriile superioare.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)

puf
Posts: 463
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Diferente incinte centru

Post by puf »

Cautand explicatii am dat pe net peste asta:
http://forums.audioholics.com/forums/ar ... -4958.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Are sens ce spun acolo chiar daca sunt posturi din 2004.
Configuratie D'Apollito nu este ideala pentru centru dar majoritatea producatorilor o folosesc asa din considerente de forma si dimensiune.
Este posibil ca problema sa fie de aici si nu de la ecranaj.Problema costurilor pentru centru nu este importanta la comparatie, centru oricum costa aproape dublu fata de sateliti.

Post Reply